Varför är du inte en dvärg Pernilla Wahlgren?

Redan som liten var jag en framfusig gosse. Som inte var rädd för att ta sig fram. Visste att en viss Wahlgren var på väg till Finland.

- Pernilla.. är du inte en dvärg?, frågade jag Wahlgren på finnkonserten.
- Öh..öh nej inte vad jag vet, skrattade hon
- Men du var ju en dvärg i tv i lördags.
- Öh, jo det var fejkat, log hon. Mormor skämdes.
- Me.. men.. me.. förstår inte. Varför är du då inte en dvärg?

Unga finngossen skrapade sig i huvudet och försökte räkna ut ekvationen. Du ska inte tro på allt du ser Gosse, sa mormor. Jag förstod ingenting. Och grät för att jag inte fick en dvärgkompis.


Håll fast vid din kreativitet.

Kreativitet är att experimentera, växa, ta risker, bryta regler, göra misstag och ha förbaskat roligt, skrattar min mentor mormor, medan vi stickar och syr i bystugan.  Lånar mormors symaskin. Stoppar upp upp bondestrumporna och min rosa blus. Och stickar ett par vantar och en skön vintermösse.

Och en burgare slafsar vid i oss. Det är man värd när man är kreativ.
Kreativitet gör gött för kropp och själ - ta vara på den!


De gamla vi ska rå om!

När jag stiger in i åldratorppet hör jag direkt farfars sångröst. Han sjunger högst av alla åldringarna. Med knäppta händer på stora magen sjunger han falskt men ack så glatt.

Jag slår mig ner. Hälsar på gamle farfar och de rara gamlingarna. Plötsligt hör jag mig sjunga. I duett med farfar till sköna trudelutter. Och klämmer i från tårna. Utan att jag ens noterar mina höga toner. Som artisten.

Ålderdomen tar även dig, skrattar gamle farfar. Medan vi sjunger om rosor så fina.


När den svenska skönheten kom till finnbyn.

Svenska skönheten kom som en sommarvind till finnbyn. Charmig och ängelnätt.

Finska rappakaljan hade slocknat på den årliga höbärgafesten. Röda ögon. Höfläckar i ansiktet. Grogg-stank. Och ragglig i bena. Som steg på jäntans fötter.
 
Den svenska skönheten bara skrattade. Och smälte finnens skam. Den svenska skönheten och finska puljukka skrattade i symbios. Av ömsesidig trötthet.

Skönhetens ögon utlyste: Ta mig till Sverige. Vart har jag kommit? Tack och lov är höbärgafesten bara en gång om året, hymlade finska odjuret och ragglade iväg. Med toapapper mellan bena. Ni skolan icke förtära dryck mina käre!


Inga kirurgiska ingrepp i stugan.

Kom ihåg att skönhet kommer inifrån.. inifrån flaskor, burkar och tuber. Och bröstimplat, förs det fram i det amerikanska tv-programmet.  Unga flickor som råmar efter större bröst och lycka. I en enorm utseendefixeringskultur.

Men hunden och jag. Vi bryr oss inte så mycket om bröstförstoring och knivingrepp. Vi tar det rätt så lugnt i bystugan.


Nostalgitripp

Jag nästan kissar på mig av nostalgi. Klottret fanns kvar i tidningarna. Och neonhjärtan ritade på artister som satte Elins och mitt hjärta i brand.

Daniel loves Tomas Ledin står det i rosa. Elin loves Joey Tempest i neongult. Ledins leopard byxor och rosa t-shirt gjorde mig galen. Och Daniels hormoner spratt ut i extas.

Som valp drömde jag att Ledin kom ridande till den finska bystugan. Tog mig med storm. Och charmade mig med sin sexiga stämma, höft och rörelser.
 
Håll fast vid dina drömmar, skrattar mormor. Och jag spritter ut i extas i bena.


När en ny stjärna var född.

Den kvällen var magisk. Som när Carola sjöng sin Främling. En ny stjärna var född. Och en storslagen finlandssvensk hit var ett faktum.

- Chris, var inte livet som succé barnaidol rätt så hårt, frågade jag.
- Det var bara roligt, skrattade han. Och vi skålade.

Turné, autografer och konserter var ett faktum. Skivinspelning och glada tider. Men framgången dalnade. Autograferna avtog. Och häxbrygd med Daniel om fredagarna är ett faktum.

Men den kvällen. Det uppträdandet. De magiska 3 minuterna. Glömmer vi aldrig. När Finlands unga Carola tog sin ton. Och sjöng sig in i våra muminhjärtan


Nyblonderad och namnlös

Trött och nyfräsch i håret besöker jag skolans nya sekreterare för att hämta posten.

-Har du något brev till mig?
-Vad heter du nu igen? frågar hon.
-Men det står ju på breven!

Hon skrattar. Jag fattar noll.
- Ser att du blonderat håret igår skrattar hon. Snyggt.

Jag småler och går min väg. Plötsligt går det upp ett ljus för fnittertippan. Hoppsan, tjoar jag. Och stopplar vidare. Nyblonderad, namnlös och postfri.


Daniels filmtips i vinter.
- På henne Chrystle, ropar mormor Adele under rosfilten
- Ge häxan Alexis en omgång, hojtar jag i extas. Chrystle och Alexis catfightas. Och glamourfjädrarna yr.

Sedan myser vi under filten. Smuttar på lingonsaft. Slafsar marianne godis och kex. Och följer Dynastin med spänning. Så mycket att  mormor läckte en skvätt.

En filmtips i vinterkylan: Dynastin reunion från 1991. En tre timmars långfilm full av intriger och glamour.

Se den. Ni får låna den på VHS från -91 av oss i stugan. Högt på vinterns filmtoppslista i finska bystugan. Och elaka divor ska man akta sig för.


Barnaproblem.

Hej bullen,
Jag har ett problem. Jag är en kille på 11 år. Jag tycker om killar tror jag. Jag är kär i min lärare. Tror han är över 30 år. Jag tror inte han är kär i mig... Käre Bullen vad ska jag göra? Jag orkar snart inte  längre.


Martin Timell gnuggade sin panna. Men hjälpsam och snäll han var i tv. Anna Book var gästartist och gav mig fina råd. - Du kan tala med nån vuxen om problemet. Att  vara olyckligt kär är inte lätt. Men med tiden kommer du att bli kär i någon yngre.

Jag trodde starkt på Anna Books råd. Men grät floder. Och hade svårt att glömma min lärare.

Men livet gick vidare. En vecka senare var jag kär i Simon på 6:an. Tacka vetja rare Martin Timell och kloke Anna Book. Och bullen.


Ta mej till finska karelen!

Drömmer mig bort till sol och värme i -20 kylan. Böljande vatten och frihetsvindar i vaxhåret. I stugan vid finska karelen. Mina rysk-finska villagrannar jag saknar.

Eeva-Marjatta är en stark, finsk armékvinna. Som tycker om att ta en prilla snus och en hutt. Och diskutera livet på soliga sommarnätter. Olika som bär vi är, men Eeva-Marjatta jag håller sommarkär.

Sirkka-Liisa är en annan fin jänta som alltid bär en rosennätt rosett i håret. Sprittar omkring med en glass i handen. Och charmar de finsk-ryska gossarna. Som två tvillingar vi fnittrar till tårar. Och charmar gossarna.

Sommar kom. Ta mig till Sirkka-Liisa, Eeva-Marjatta och böljande hav.


Tänk på barnen Ridge!

När Elin ännu levde brukade vi titta på Glamour. Två barnarumpor som tjutade och slafsade choklad. Igår inträffade en Glamour comeback.

- OoooooH Ridge, don't leave me Ridge. Ridge, think about the children... tjutade Brooke. Men jämmer suckar jag. Brooke släpar desperat efter Ridge. I över 15 år nu.
- Oh Brooke Logan, I will always love you.. but I love Taylor now...
- Ohh Ridge, don't leave me... Oh Ridge,
hon storgråter.

Brooke brölar sina 15-åriga krokodiltårar. Och incestuöst varvat Ridges far och bror. Likväl brölar jag mer än Brooke. Oh Ridge, think about the children, vädjar jag till Ridge. Och tröstslafsar choklad. Kallar det mänsvärk.


Shejken Ali Hassan

- HA HA HA HA.. Sheikki Ali Hassan...HAHA, ropar vi i refrängkör på dansgolvet. Ända från tårna.

Det var en trevlig kväll på logen. Och folk sjöng i kör till den mäktiga låten om shejken Ali Hassan. Så exotiskt. Så främmande. Så fint. Inte undra på att låten slagit igenom.

Med musik kan man brygga broar till främmande kulturer. Och det kändes i hela kroppen när alla finnar dansade och tjoade till Shejken Ali Hassan. Kanske en ståtlig shejk inte vore så dumt, tänker jag. Och dansar vidare till nya äventyr.

(tack för att ni röstade på systrarna Päivärinta igår. Aivan ihanaa!)Finska rockeli rock.

Denne skiva spelas i finska stugorna.Sista många finnar var bänkade framför svenska schlagern var när Arja Saijonmaa deltog.

Idag skrivs det om finska systrarnas comeback. Och finnar, liksom jag, kommer sällsynt titta ikväll. För att heja på de snärtiga systrarna Päivärinta. Ge en röst från oss.

Men sedan återgår vi finnar till rockens värld. Dansar till Lordi. Och kramas och smuttar starkt till heavy och rock. Och Lili & Susie.

Då är den finska ordningen som återställd.

(ps. ska inte bete mig som ett finskt fyllofnask ikväll. Har lovat mormor. Ska bara pilla lite på rockeli kararna)Räcker med ett finnfyllo

Gå till sjätte mappen och välj sedan den sjätte bilden, löd lattepappan och Sparsmarts utmaning.

Sommar, singel och karaokekväll ett faktum. Hade smuttat på mormors häxbrygd.

Sjöng falskt. Ragglade på scenen. När falsetten var över stapplade gossen mellan borden. Tappade en drink på en fin snubbe. Horklade. Torkade gossen med ett blött, smutsigt papper. Och jag föll mellan hans knän. Stirrade på härligheten och fattade noll. 
 
De som bevittnade händelsen skrattade till tårar. Bete er aldrig som ett finskt fyllo. Räcker med en nollfattande, klantig finnsparvel. Fräschare värld så.När familjeidyll är som bäst

- Oh paaa, ooh paaa.. I Lied.. Ooh paa, tjutar lille Laura åt sin far.
- Oh Laura.. icke stjäla, ge tillbaka godiset, säger Charles. - Oh paaa...

Jag tjutar och bölar. Jag som inte tittar på Tv tjutar till Huset på prärien. Sedan niger jäntorna så tacksamt. Sköter sina hemsysslor. Och stilige Charles plöjar och sliter. Mor rör om i grytan. Vilken idyll.

- Oh maa, oh maaa... thank you for the food.. ooh maa.. tackar jäntorna.
 
Jag snyftar. Näsduken och chokladkakan kvällsväntar på gossen. Redo för en ny bröl-omgång. Medan jag fjolledrömmer om en dans på logen med Charles.Min första puss på kinden

Hem ljuva barndomshem och lite vila. Denne manick hittade jag på vinden.Och jag spelade gamla kassetter som förvarats i en rosa kassettlåda. Och jag tjoade till Trolls Jimmy Dean.

För en stund var jag den lille gossen med den mäktiga frillan igen. Som sprang på valpdans och smuttade på grön smurf lemonad. Och spanade efter Stig och Klas-Bertil. Med spritt och fräs i bena.

En kväll efter logen följde Klas-Bertil mig hem till grinden. Och gav mig en puss på kinden. Jag var den lyckligaste högossen i byn. Världen var min. Och Stig var ett minne blott.


Den fina damen

En fin dam smuttar på sin grogg. Och njuter av livets goda i tågets restaurang.
Jag dödar tristessen genom att samtala med den hurtiga damen.

- Pojk, ålderdomen är en bra tid för den som vill slippa arbeta. Ingen älskar livet som en gammal kärring. Så lite måste man fira sin bemärkelsedag.
- Kom pojk, så röker vi en cigg. Och så tar du en grogg, kraxar hon på ren finska.

Jag niger så snällt. Lyder, sörplar och blossar.

Idag har jag huvudvärk. Och ångande gas i magen. Bara så ni vet. Men det var det värt.


En magisk kväll

Alla nära vakade hela natten i Elins stuga. I den fina vinterskogen.

En kvinna flyttade från fosterfamilj till fosterfamilj hela barndomen. Gått nästan under av droger. Prostituerat sig. Levde instängd i en lägenhet med sina barn i många år. Övervakad av en maktgalen misshandlare. Elin räddade henne.

En kille hade missbrukat tunga droger i många år. Frun hade tagit överdos. En flicka hade blivit sexuellt utnyttjad av sin far. Droger dämpade smärtan. Elin fanns där.

Flera från missbrukar hemmet fanns där. Många livshistorier berättades. Och alla hade Elin hjälpt. Men glömde bort sig själv.

Jag berättade min historia. Och ett minne jag alltid kommer att minnas. Några killar skulle hoppa på mig. Elin tog sina träskor och slog. Klöste och slog med sina träskor. Försvarade mig till det sista. Om så behövdes.Den skon symboliserar största värme.

Den gemenskapen. Den värmen jag fick den natten i Elins stuga. Kommer alltid att värma mig. Alla var drog och spritfria för en kväll. Med största respekt för Elin. Den natten kallar jag magisk.

 

Mitt sista brev till Elin

Väskan är packad. Elins begravning väntar över helgen. 
Det här är mitt sista brev till dig.


Jävla bög, skrek de. De stod i en ring runt mig. Och slog. Du kom ropande emellan. Du svor och slogs. Det var mitt första möte med dig.

En iskall vinterdag steg jag in i den nya skolan. Jag fann dig direkt. Du var annorlunda. Härdad. Du visste om livets hårda. Du tog hand om den mobbade pojken som steg in i den nya skolan. Den iskalla dagen. Du visste.

Sedan började en lång resa. Att vi levde en extrem vild ungdom är inget jag döljer. Unga trassliga själar fann varandra. En dimma av sprit, droger, demonstrationer, vilda fester, poliser om vartannat, drama och skratt. Vi sprängde alla gränser. Och allt trassligare själar vi blev.
(två sällsynta fotominnen)Åren gick. Några gick bort av överdos. Nån hamnade i fängelse. Vissa är kvar i träsket. Vissa lever ett normalt liv idag. Det jag lärde mig under vår resa är medmänsklighet. Ingen jävel ska lämnas utanför. För vi var utanför.

Din son var din räddning.Men mörkret tog dig till slut. Men Elin, du kämpade hårt. Du kämpade väl.

Tack för att jag fick följa din väg genom alla dessa år. Fasen vilken resa vi gjorde. Jag ångrar ingenting. Det gjorde den jag är idag.
Medmänskliga Elin - du levde. Men lever.

Sov gott Elin.

Daniel Fagerholm.
Bjud mig på gala!

Det är bloggalor, awards och modeshowernas tidevarv.

Jag vill inte vara sämre. Lönedags och gossen sticker till lopptorget. Vänner och mormor är med på fyndjakt.

- Pöjk, testa den här rosmönstriga jackan. Oj så rosennätt, utbrister mormor.
- Pöjk, testa denna glittriga kofta. Oj så nätt, likt 1987 då jag fyllde 70.

Mormors smak litar jag på. Jag köper rubbet för 50 kronor. Så man fyndar. Känner mig som Askungen -87 innan balen.På kvällen är jag rosennöjd och gosar med djuren. Hundvalparna krälar på gossen. Och efterlämnar en brun fläck på soffan. Äh, även baksidan har sin baksida, säger mormor. Och vem bryr sig på landet.
 
Ät grönt. Bjud mig på gala snart.


Efterlyser kohjälp

Mor och Far kom hem från solens Playa. Fasen då man lovat hjälpa till, brummar jag.

Förstås föder Kossan Rosa. Grannfrun Ko Britta skrattar när jag docklar mig och svär.  Herr Ko Björkell släpper en stor dyngare på mina stövlar. Kan svära på att Ko Björkell hånflinade.
 

Husmor Ingegärd fortsätter glufsa  i sig valparnas avföring. Och slickar mig i ansiktet om nätterna.Finns det inte någon rar gosse som kan hjälpa mig en vecka till? Och få ordning på mig, Mora Britta och hånflinaren Ko Björkell? 


Nöden har ingen lag

Att det går magesjuka riket runt vet vi alla.

En halvkry elev har högläsning. Och plötsligt brakas det loss en riktig bamsing. I tornado decibell. Eleven viker sig av skratt. Övriga skrattar. Vissa till tårar.

Jag biter ihop. Kniper i hop knävarna. Nej, jag får inte.. pushar jag. Men attans heller. Och jag brakar ihop av skratt. I tornado decibell. Som inte har ett slut. Jag kallar det trötthetsskratt.

Akta er för magesjuka.Playboy

Mormor kommer trallande. Lika hurtig som en lärka. " Nå Daniel, har du hittat någon playboy åt dig?"

Jag får kaffet i strupen. Men mormor då, fnittrar jag.

- Din morfar var en äkta playboy. Tills han mötte mig. Gå ut och hitta playboy åt dig, så du orkar. Sedan börjar hon dansa och tjoa till hennes favoritlåt Playboy.

Har tanten blivit tollig tänker jag. Likväl nynnar jag på Playboy när eleverna skriver filosofi tent. Så högt att det hörs. Och skratten tar sin ton.

Kanske en playboy inte vore så dumt ändå?, filosoferar gossen djupt.(Ps. Alla kommentarer  under helgen har spårlöst förvunnit, tydligen problem med blogg.se)

Playa del Ingles

- Har du magväskan, frågar mor hysteriskt. Har jag bröstbörsen, checkar mor. Gunåde om någon tjuv stjäl mellan mina bröst. Och ingen stjäl under Fars ölmage.

Hinner knappt köra dem halvvägs till flygsstationen innan far ropar
- Stanna jag måst gå skit. Och jag måst piss, jäktar mor. Snabbt, byaföreningen väntar.

Vi anlände 3.5 timme innan avgång. Tog jag verkligen magväskan med, jämrar far.

Varje år lika jäktigt när man ska med byaföreningen till Playa del Ingles, suckar jag. Och gasar på.Och månadens framröstade blogg blev man hos morsanmia, man niger och tackar.

RSS 2.0